Dům kde vraždil starý Bruna

Jak dnes vypadá místo, kde otec Brůna umlátil svou manželku, přizabil syna, nechal pokácet stromy na zahradě a dům pak zapálil? Středočeská obec Vonoklasy leží stranou hlavních tras, zhruba dva kilometry od Černošic a Dobřichovic. A přesto sem míří desítky turistů. Ti všichni chtějí vidět místo, kdeStanislav Jelínek starší (v seriálu dostal jméno Brůna) vraždil.

Na místě činu

Dnes to v ulici, kde žila rodina Jelínkova, vypadá úplně jinak než v roce 1968. I domy jsou jiné, včetně toho, kde se stal masakr. „Tady už není nic, jak bylo,“ říká Miloslav Pohořalý (74), který na adrese vraždícího maniaka bydlí. „Byli jsme jacísi vzdálení bratranci, ale jinak jsem ho neznal a vlastně snad ani nikdy neviděl,“ říká.

„Dům jsem koupil jako spáleniště, byly tu trosky. Postavil jsem ho znovu a vlastníma rukama,“ dodává. „A studna už tu taky není, zasypal jsem ji a stromy vysázel nové.

Ty poškozené, s oloupanou kůrou, uschly,“ říká Pohořalý. Jsou příběhy, které nedávají lidem spát dlouhé desítky let.

Rodinná vražda, která se stala základem pro jeden z dílů seriálu Třicet případů majora Zemana, je jedním z nich. Možná je to působivým filmovým zpracováním, ale kývající se starý Brůna se sekerou v ruce je výjev, který děsí celé generace.

 

Starý Brůna se jmenoval Jelínek.

Bydlel se svou rodinou ve Vonoklasech až do noci ze 12. na 13. února 1968. Na závěr nechme promluvit policejní protokol.

„Dne 13. 2. 1968 kolem 4:00 hod. bylo oznámeno požárnímu sboru v R., že v obci V. hoří obytný domek čp.96, ve kterém bydlel Stanislav J. se svou manželkou Marií a synem ing. Stanislavem J. Při výjezdu na místo požáru požárníci zjistili, že z rodiny J. s e nikdo v okolí hořícího domku nezdržuje. Při hašení požáru a při předběžném ohledání místa, které prováděli příslušníci obv. odd. VB R., byly zjištěny stopy krve na krytu studny, přiklop studny byl odkrytý a položený vedle studny. Později se zjistilo, že ve studni je mrtvola Stanislava J.

Současně bylo oznámeno, že v obci Č. u plotu před domem M.S. byl nalezen sedící ing. Stanislav J., který byl těžce zraněný a vysílený, a že byl dopraven do nemocnice v Z. Po lokalizaci požáru byla v ložnici v I. patře shořelého domku nalezena značně ohořelá mrtvola ženy, ve které byla později zjištěna manželka Stanislava J. Marie. Na zahradě bylo pořezáním kmenů poškozeno 28 ovocných stromků a částečně poškozeny včelíny.“