PRAHA NETRADIČNÍ – komentovaná prohlídka

Pro milovníky Prahy nabízím několik variant netradičních prohlídek centra. A protože jste milovníci Prahy, víte, že uličky jsou křivolaké, výhledy dechberoucí a chrámy monumentální, takže uvádím vždy jen návrh trasy a věřím, že vás některá zaujme. Trasy lze samozřejmě kombinovat, zatím nejdelší program jsem sestavila na 5 celodenních prohlídek a hranice Prahy jsme za tu dobu neopustili.

Neznámá zákoutí Hradčan a Malé Strany, cca 3 hodiny
Strahovský klášter – vyhlídka – Loretánské náměstí – Nový Svět – Hradčanské náměstí – Nerudova – Jánský vršek – Kampa – kostel Pražského Jezulátka. Na této trase i Pražáci přiznávají „jé, tady jsem poprvé!“
bez vstupného

Zahrady Malé Strany a Pražského hradu: cca 3 hodiny, přístupné pouze v letním období (duben – říjen)
Královská zahrada – Jižní zahrady Pražského hradu (Rajská a Na Valech) – Valdštejnská zahrada – Palácové zahrady pod Pražským hradem (komplex Velká a Malá Pálffyovská, Ledeburská, Kolovratská a Fürstenberská), Vrtbovská zahrada.
Vstupné: 100 Kč Palácové zahrady, 70 Kč Vrtbovská zahrada.

Vyšehrad: 2 hodiny
Vyšehrad – hradby, výhledy, rotunda, kostel, hřbitov + kasematy (podzemní chodby a sál, kde se uchovávají originály soch z Karlova mostu)
Vstupné 60 Kč / os. kasematy, případně 60 Kč / osobu kostel sv. Petra a Pavla

Vyšehrad + Tančící dům + atentát na Heydricha: 4 hodiny
Vyšehrad – hradby, výhledy, rotunda, kostel, hřbitov + kasematy (podzemní chodby a sál, kde se uchovávají originály soch z Karlova mostu) – Tančící dům (kávička a vyhlídka) a památník Heydrichiády v Resslově ulici.
Vstupné 60 Kč / os. kasematy, případně 60 Kč / osobu kostel sv. Petra a Pavla. V Tančícím domě stačí si něco dát v kavárně a není třeba platit vstupné na vyhlídku.

Méně známé uličky Starého Města: cca 3 hodiny
Anežský klášter – okolí Anežského kláštera (Stínadla, Řásnovka) – Ungelt – pasáže kolem Staroměstského náměstí – Klementinum – okolí Betlémského náměstí.
Bez vstupného.

Karlovo náměstí a Horní Nové Město: 2 hodiny
Trasa: Karlovo náměstí – Malá Štěpánská – kostel sv. Štěpána a rotunda sv. Longina – kostel sv. Kateřiny a park Kateřinky – kostel sv. Apolináře – Zemská porodnice – vila Amerika – Karlov – Ztracená varta a zahrada Ztracenka – Albertov – nádraží Vyšehrad – Na Slupi, Botanická zahrada – Emauzy – Karlovo náměstí.
Bez vstupného.
Další z tras, kde i rodilí Pražáci mohou leccos nového objevit. A jediná, kde garantuji, že nepotkáme ani jednoho zahraničního turistu!

Václavské náměstí a Dolní Nové Město: 2 hodiny
Trasa: Václavské náměstí a jeho pasáže – historická budova Hlavního nádraží – Jeruzalémská synagoga – kostel sv. Jindřicha a Jindřišská věž – Náměstí Republiky – Legiobanka – Petrská čtvrť – kostel sv. Petra – kostel sv. Klimenta – Novomlýnská vodárenská věž.
Vstupné: zajímavé i bez vstupů do interiérů, v případě zájmu Jeruzalémská synagoga 100 Kč (slevy pro děti a studenty), Novomlýnská vodárenská věž 100 Kč (slevy pro děti a studenty, rodinné vstupné).

Prohlídka historie 20. století: 3 hodiny
Trasa prohlídky po Novém a částečně Starém Městě ale hlavně po moderní historii Československa a České republiky, od založení a dobu první republiky, druhou světovou válku, komunistický převrat a život za minulého režimu až po Sametovou revoluci a nastínění současného vývoje. Pro ilustraci mám připraveno mnoho dobových obrazových materiálů.
Navštívíme kryptu kostela sv. Cyrila a Metoděje (operace Anthropoid a atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha). Lze také domluvit prohlídku atomového krytu pod hotelem Jalta nebo Petschkova paláce, kde bývala centrála gestapa a kde se nyní nachází expozice o době nacistické okupace (obě místa mají poměrně omezenou otevírací dobu, u větších skupin lze objednat soukromě).

Prohlídka interiérů Pražského hradu: 3 hodiny
Trasa: katedrála sv. Víta, Starý královský palác s Vladislavským sálem a replikou korunovačních klenotů, bazilika sv. Jiří a samozřejmě Zlatá ulička, včetně mučírny v Daliborce. A samozřejmě si prohlédneme i exteriéry – nádvoří a v létě zahrady.
Prohlídka trvá cca 3 hodiny. Vstupné 250 Kč / dospělého nebo 125 Kč pro děti, studenty a seniory, není zahrnuto v ceně.

Židovské muzeum: 4 hodiny
Trasa: Starý židovský hřbitov (to pravda není interiér…), Staronová synagoga (nejstarší aktivní synagoga v Evropě) a expozice Židovské muzea ve čtyřech synagogách: historie od středověku do 19. století v Maiselově synagoze, památník obětem holocaustu v Pinkasově synagoze, židovské tradice a svátky v Klausové synagoze a moderní historie ve Španělské synagoze. Poslední expozice je v Obřadní síni, všechny části jsou od sebe maximálně 5 minut chůze. Historie Židů v českých zemích, zvyky a tradice.
Prohlídka trvá cca 4 hodiny. Vstupné 500 Kč pro dospělé, 350 Kč pro děti nebo studenty.

Prohlídka Strahovské knihovny: 1 hodina
Strahovská knihovna má dva nádherné barokní sály a celkově vlastní více než 200 000 knih – faksimilie těch nejvzácnějších knih vystavují (včetně Strahovského evangeliáře z 9. století). Dále uvidíme kabinet kuriozit, což byl vlastně předchůdce dnešních muzeí.
Prohlídka trvá cca hodinu, doporučuji připojit k celkové prohlídce Hradčan a Malé Strany nebo spojit s také cca hodinovou prohlídkou Lorety, pokud chcete zůstat uvnitř

Prohlídka Lorety: 1 hodina
Loreta nejsou jen zvonky. Uvidíme rodný dům Panny Marie, významné poutní místo, rokokový kostel s asi největší koncentrací andělíčků, pokladnice s diamantovou monstrancí s více než 6 000 diamanty, Lobkowiczkou kryptu s výmalbou podle Rembrandta… a mnoho dalšího!
Prohlídka trvá cca hodinu, doporučuji ji spojit s celkovou prohlídkou Hradčan a Malé Strany nebo s prohlídkou Strahovské knihovny, která trvá také asi hodinu. Vstupné je 150 Kč pro dospělého, pro děti, studenty a seniory poskytují slevy.

Vybírejte nebo zavolejte / napište a s výběrem vám poradím:
728 880 367 (hovor i sms) nebo eva@prohlidky-prahy.cz

měšec pražské groše

Cena:
1 – 4 osoby:  700 Kč / hodinu
5 – 14 osob:  900 Kč / hodinu
nad 15 osob:  1 100 Kč / hodinu 

Cena je vždy za skupinu, nikoliv za osobu. Všechny prohlídky jsou soukromé, nespojuji skupiny,  ani není možné se přidat k jiné skupině. Délka prohlídky je vždy uvedená u jejího popisu.

Pro firmy platba na fakturu po prohlídce, bez nutnosti předplatby.
Pro ostatní úhrada na prohlídce, také bez nutnosti předplatby. 

Slevy pro české a slovenské školy – více zde.