Legenda o znojemském podzemí

Znojemské podzemí se řadí mezi unikáty podzemních labyrintů v celé střední Evropě. Jejich záhadný podtext a hororová atmosféra láká turisty i z dalekých krajů. Znojmo se tak po právu stává pravidelnou zastávkou mnohých záhadologů, ale i příležitostných nadšenců, kteří hledají malé vzrušení. Celý komplex byl vytvořen na počátku 14. Století, ovšem přesný účel zbudování je nám doposud ukryt. V žádných kronikách není ani zmínka o účelovosti těchto chodeb a to připravuje ornou půdu pro spoustu teorií a spekulací. Znojemské podzemí nás dodnes udivuje důmyslně propracovanou klimatizací v podobě kouřovodů a větracích šachet. Celý síť chodeb vznikla cíleným propojením jednotlivých sklepních prostor měšťanských domů a paláců.

Obranný komplex znojemského podzemí

Právě z těchto důvodů se domníváme, že mohlo jít o perfektní útočiště a zároveň úkryt v dobách válek. Vývody do okolní krajiny mohli v takových chvílích posloužit jako určitá možnost zásobování měšťanů. Pravdivost této nepotvrzené teorie se opírá i o fakt, že podzemí bylo vybaveno pro dlouhodobé obývání. Odvětrávání, ohniště, krb či dokonce studna jsou jasnými prvky, jež naznačují, že se tak v dobách minulých mohlo i dít. Též se objevuje mnoho spekulací, které podporují myšlenku, že znojemské podzemí není nic jiného, než důmyslně vybudovaná smrtonosná past.

Znojemské podzemí má svou legendu

Znojmo se tak může pochlubit záhadným podzemním labyrintem, ke kterému se váže mnoho legend. Velkou raritou bylo i objevení doposud zachovaných lahví vína. Jižní Morava je tímto mokem doslova proslavená, takže není velkým překvapením, že se v útrobách nalezlo několik lahví. Prvotní záměr podzemí však rychle vystřídal strach z válek, a proto se tento labyrint s největší pravděpodobností stal dokonalým úkrytem. Trpkost zdejších prostor okusili jednak husité, tak i švédští dobyvatelé, kteří táhli Evropou. Obzvláště švédští nájezdníci zde narazili tak silně, že si o tom museli povídat ještě hodně dlouho poté. Při jejich krutém drancování a nemilosrdném plenění se dostali i do Znojma. Ovšem zde na ně čekal obrázek, na který nebyli zvyklý. Liduprázdné město, holé domy, žádný křik, ani dětský pláč. Město nikdo nebránil a zároveň nebylo co brát. Velkou záhadou tak zůstal dým opouštějící útroby komínů. Švédští vojáci úžasem oněměli, ale to jim nezabránilo v setrvání a odpočinku. Druhého dne se jich probudilo o mnoho méně. Ulice byly naplněné mrtvolami, ovšem po útočnících ani stopa. Využili snad obyvatelé města svého úkrytu a usmrtili několik plenitelů ze severní země? Švédi se nerozpakovali a ihned město opouští.

Evropská rarita

Znojemské podzemí je doposud považováno za jeden z nejzajímavějších labyrintů. Velký počet studen s pitnou vodou, ale také studen, které sloužili jako past. Dokonce k nim vedl tobogan, který obránci polévali vodou. Kouřovody byly napojené na domovní komíny, proto se z nich kouřilo, aniž by někdo zatápěl v domech.

Více zde: https://zahadolog.webnode.cz/products/legenda-o-znojemskem-podzemi/