Legenda Hans Hagen

Kdo by neznal krásné a hojně navštěvované lomy ve Středních Čechách, ale málo kdo už zná tajemství, jenž se kolem tohoto krásného místa plíží, jako nezvaný host. Pojďme to prozkoumat trochu z bližího pohledu. Co skrývá divoká a skalnatá krajina Českého krasu? Hovoříme o každoročním cílu několika romantických duší a rodin. Mnozí z vás možná už vytušili, o jakou lokalitu vlastně kráčí a těm, co stále tápou, prozradíme, že jde o opuštěné lomy mezi Karlštejnem a Mořinou propojené spletitými, podzemními chodbami. Ano, mluvíme zde o Velké a Malé Americe. Na toto velice krásné místo se však váže tajemná pověst o přízraku německého vojáka Hagena. Již bylo zaznamenáno spousta svědectví, které vyprávějí o tajuplných krocích rozléhajících se v útrobách jeskyň, či o spatření záhadné osoby na nepřístupných místech. Ovšem je mu také přiřazována lidská nešikovnost v podobě nešťastných pádů z místních srázů.

Kdo byl vlastně Hagen?

Jde o německého vojáka, který v roce 1945 jako jediný přeživší nalezl úkryt ve zdejším podzemí před skupinou partyzánů. Labyrint podzemních chodeb české Ameriky se stal na dlouhé měsíce jeho domovem, i vězením. Žijící ve tmě, vlhku a tichu se z Hagena postupně stával šílenec. V okolí se prý táborníkům ztráceli potraviny a od těch dob si začali trampové vyprávět nejrůznější pověsti o vojáku Hagenovi.

Mizející lidé

1. Jednoho letního večera se dívka jménem Hanka vydala od táborového ohně vykonat potřebu a za cíl si zvolila přilehlou štolu. Když se dívka dlouho nevracela, vydal se jí hledat její přítel. Jediné co po dívce zbylo, byla baterka, kterou našel v místech, kam si šla Hanka odskočit. Společně s přáteli prohledali všechna dostupná místa a neustále volali její jméno. Bohužel jedinou odpovědí byla jejich ozvěna, dívčino tělo se nikdy nenašlo.

 

2. Skupinka trampů tábořící poblíž Hagenovi studánky zažili něco podobného. Dva se vydali k již zmíněné studánce pro vodu (dříve byla pitná), zatímco jeden z nich nabíral vodu do nádoby, druhý podle pověsti 3x rozezněl zvon a hlasitě zvolal Hagenovo jméno „Hagene, přistup blíž“, v ten moment jako by se v jeskyni něco hnulo a přibližovalo se to k obou mladíkům. Odvážnější z nich si byl jist, že je chtějí vystrašit kamarádi od ohně a chtěl vystrašit on je, načež se přikrčil, aby nebyl tolik vidět. Ovšem druhý tramp, už nebyl tak statečný a dal se na útěk. Když doběhl k ohni, zjistil, že všichni kamarádi jsou na svých místech, takže kroky, jenž slyšeli u studánky, museli patřit někomu jinému. Kamaráda, již od té doby nikdo nespatřil.

V roce 1997 se skupinka amatérských průzkumníků vydala nafotit tamní prostory. Při fotografování si nikdo ničeho nevšiml, a o to víc bylo překvapující spatření chuchvalců mlhy na snímcích zachycující jeden a tentýž úsek chodby. Zvláštní je, že tato chodba byla focena dvěma fotoaparáty a oba vykázaly stejný úkaz v podobě mlhy. Po odborné expertíze došlo k závěru, že nejde o trik ani fotomontáž.

Kdo z vás navštívil českou Ameriku a znal pověst o Hagenovi? Kdo z vás by zkusil rozeznít Hagenův zvon? Možná, že už máte dobrý tip na výlet s přáteli.

Autor: P. Chlumecký

Více zde: https://zahadolog.webnode.cz/products/hagenuv-zvon/