Město pod městem. Tajemným pražským podzemím prý jezdil i Napoleon

Mezi stále ne úplně probádané území hlavního města patří pražské podzemí. Svět pod povrchem je velmi živý, rozmanitý a pro návštěvníky velmi atraktivní. Ne všude ale může vkročit noha obyčejného smrtelníka.

Kolektory 

Velmi oblíbeným „výletním“ místem pro Pražany byly až do nedávna kolektory, ukrývající v hloubce až 44 metrů zdánlivě nekonečný labyrint kabelů a potrubí, přivádějících do firem a domácností nezbytné zdroje energie. 

„V rámci Evropy jsme unikátem. Devadesát kilometrů kolektorů v tak perfektním stavu sotva najdete v jiném evropském městě. Máme zde to nejmodernější vybavení pro měření a regulaci. Celý systém je nepřetržitě monitorován,“ vypočítává přednosti svého pracoviště vedoucí oblasti Václav Černý. 

Délka kolektorové sítě………..téměř 90 km
Maximální hloubka uložení….45 m
Průměrná teplota v centru….12–14 °C

Vstup veřejnosti ale byl magistrátem z bezpečnostních důvodů zakázán 

Stalinův pomník 

Stejný zákaz platí i pro podzemní prostory pod bývalou sochou sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina na Letné. Pomník obřích rozměrů za desítky milionů tehdejších československých korun byl na konci 50. let zbourán. Tuny sutě ale zůstávají pod zemí dodnes.  V 60. letech místo fungovalo jako sklad zeleniny, po revoluci se objevily první pokusy prostor oživit. Svoje sídlo mělo „pod Stalinem“ první rockové rádio, konaly se tam legendární bouřlivé diskotéky. V současnosti je vstup zakázán kvůli porušené statice. 

Vstup do proseckého podzemí - Foto: Jan Kamenický

V Bubenči můžete slanit z komína do kanálu 

Jiné zajímavé labyrinty a chodby pražského podzemí ale naopak zvou veřejnost do svých útrob, jako třeba Stará čistírna odpadních vod v Bubenči. Kromě prohlídky podzemí můžete vylézt i na ventilační komín a jím slanit do podzemí. 

Prosecké podzemí prý využíval i sám Napoleon 

Některá další místa se na otevření teprve připravují. V proseckém podzemí sestoupíte do osmnáctimetrové hloubky. Tam se nachází labyrint pískovcových jeskyní, kde se dřív těžil pískovec. Labyrint prý ukrývá tajnou chodbu vedoucí až do Staré Boleslavi. Chodbu prý měl podle legendy kdysi využívat i samotný Napoleon. Dokonce se v ní prý nechával vozit v kočáře. Dnes městská část usilovně pracuje na zpřístupnění proseckých jeskyní. 

http://www.rozhlas.cz/