Penzion Nimrod

Záhadná stavba uprostřed lesů

Ledová ostří zimy se i přes teplé oblečení provrtávají do kůže a ve třpytivém sněhu zanecháváme stopy vedoucí ke vchodu opuštěného penzionu. Uvnitř z veškerého zařízení zbyly jen prázdné místnosti, které postupně podléhají zkáze. Podél okrajů stěn jsou závěje sněhu, jelikož na mnoha místech chybí okna i dveře. V některých rámech zbyly ostré střepy, ale většina úlomků skla se válí po ztrouchnivělých podlahách. Vítr nepříjemně profukuje stavbou a občas s sebou vezme pár sněhových vloček. Cestou z přízemí na půdu míjíme nápisy, které mají budit dojem zoufalých výkřiků psaných krví.

Takhle na samotě, mezi hustými lesy uprostřed bažiny, stojí penzion, který kdysi přivítal mnoho hostů. Příběh se začíná odehrávat začátkem 20. století, kdy první majitelka nechala postavit jakési zřízení, které později nový vlastník rozšířil a dokoupil i okolní pozemek. Za 1. republiky se stavba stala oblíbenou kavárnou uprostřed krásné přírody. Za 2. světové války se z kavárny stalo sanatorium, kde se jeptišky staraly o raněné vojáky. Po válce vojáky vystřídali mladší pacienti a budova sloužila jako dětská ozdravovna. Poté se tu zřídilo rekreační středisko.

Stavba je ale známá především jako penzion a restaurace. Nejednou je možné se v souvislosti s restaurací dovědět o výborné kuchyni a krásném prostředí. Pokud tu nevonělo navařené jídlo, tak místnost provoněla vůně kávy. Avšak hovoří se i o nadpřirozených jevech. Někteří hosté byli svědky úkazů a nezávisle na sobě popisují stejné zážitky – oči či paže vystupující ze stěn, náhlý pach po síře a nebo viděli pohybující se světélko. Hosté, ubytovaní v pokojích penzionu, zase mívali pocit jiných lidí v místnosti a nebo děti v restauraci mluvily s někým, kdo nebyl vidět. Přestože od roku 2003 restaurace nefunguje a následně přestává fungovat i ubytování, záhady se tu dějí stále.

V roce 2006 odchází majitelé a od té doby penzion chátrá. „Vhodné na pořádání rodinných oslav, svateb, firemních večírků, školy v přírodě za velmi nízké ceny“, lákají dosud funkční webové stránky, které někdo neustále udržuje v provozu. Díky tomu je možné nahlédnout do ceníku za pokoje, nebo nabízeného menu.

Přestože je penzion v tristním stavu, nemůže být zbourán kvůli své historické hodnotě a umístění v chráněné krajinné oblasti. O jeho pád se však pomalu zasluhuje nejen počasí a čas, ale i místní lidé, kteří ho rozebírají kvůli stavebnímu materiálu.